Suomen luontokeskus Haltia

Suomen luontokeskus Haltia Nuuksiossa on uudenlainen luontokeskus, joka kokoaa Suomen luonnon yhden katon alle. Näyttävä rakennus on arkkitehti Rainer Mahlamäen suunnittelema, ja se on ensimmäinen kokonaan puusta ja CLT-puuelementtitekniikalla rakennettu julkinen rakennus.

  • Bruttoala 3534 m² ja tilavuus 18 310 m³


  • Yhteensä 250 CLT-elementtiä


  • Kokonaisasennusaika 12 viikkoa


Haltia on rakennettu CLT-pohjaisista suurelementeistä. Ristiinlaminoidut massiivipuulevyt eli CLT on valmistettu Stora Enson tehtaalla Itävallassa ja jatkojalostettu CLT-pohjaisiksi suurelementeiksi Pälkäneellä. 5200 m²:n suuruinen elementtitoimitus sisälsi ulkoseinien, väliseinien, välipohjien ja yläpohjan elementit sekä katto- ja parvekerakenteiden liimapuukannattimet. CLT:n lisäksi sisätilojen alaslasketuissa katoissa ja väliseinissä on käytetty paikoitellen sisustusmateriaalina 19 mm paksua kolmikerroslevyä, joka on CLT:n kaltainen tuote.

Haltian kantavat rakenteet ja verhoilut ovat puuta maanalaista kellarikerrosta lukuun ottamatta. Rakennus oli kustannustehokas toteuttaa, sillä kantava rakenne ja näkyviin jäävä pinta muodostuvat samasta CLT-levystä. Rakennus on CLT:n johdosta ilmatiivis ja kosteusteknisesti turvallinen, ja sillä on hyvät lämpö- ja akustiset ominaisuudet.

Haltia on kolmikerroksinen näyttely- ja tapahtumakeskus, joka esittelee koko Suomen luontoa. Keskuksessa on ravintola, ympäristökasvatustoimintaa, kokouspalveluja ja retkeilyneuvontaa. Haltia avattiin yleisölle toukokuun lopussa.

Lue lisää Haltian arkkitehtuurista.

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä