Termit tutuksi: OSB

OSB eli oriented strand board on kolmikerroksinen lastulevy, jonka suurikokoiset lastut on suunnattu kerroksittain. Tämä erottaa OSB-levyn tavallisesta lastulevystä, jonka pienikokoisemmat lastut ovat yleensä pinnan suuntaisesti. OSB-levyjen yleisiä käyttökohteita ovat puurakentaminen, tilapäiset rakennelmat, suojaaminen ja pakkaaminen.

OSB-levyn pintaa ei tavallisesti ole hiottu eikä levyn paksuutta ole kalibroitu tarkaksi. Pintaan on yleensä leimattu levyn lujuuden kannalta oikea käyttösuunta ja vaadittavat hyväksymismerkinnät. Rakennuskäytössä OSB-levy jää usein piiloon katto-, välipohja- ja seinärakenteissa, mutta erikoisen ulkonäkönsä vuoksi sitä on alettu jättää myös näkyviin, esim. messuosastojen seinärakenteissa.

02PI_AP_PH_bui_osb4top_installation_01_netti
Kuva: Egger


Tuotteissa käytettävät sidosaineet ja niiden yhdistelmät voivat vaihdella valmistajittain ja tuotteittain. Valmistuksessa käytetään usein hartsiyhdistelmiä, joihin on lisätty formaldehydiä. Tarjolla on kuitenkin myös tuotteita, jotka on valmistettu ilman lisättyä formaldehydiä. Tarkemmat materiaalitiedot ja formaldehydipäästöluokitukset selviävät valmistajien tuoteinfoista ja CE-suoritustasoilmoituksista.

Tutustu Puumerkin valikoimasta löytyviin OSB-levyihin:


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä