Keveitä rakenteita viilupuulla

Tampereen Koukkuniemeen rakentuu uusi asumispalveluyksikkö Toukola, jonka on tarkoitus valmistua marraskuussa 2017. Vaikka kyseessä on uudisrakennus, Toukola sijaitsee vanhan vuonna 2008 valmistuneen huoltokeskuksen päällä. Kun uudisrakennus rakennetaan vanhojen perustusten päälle, tuo se omat haasteensa ja vaatimuksensa rakennuksen suunnitteluun.puumerkki_koukkuniemi_007_edit_netti
Elementointi työmaalla helpotti talviajan rakentamista.
Keveyttä rakenteisiin

Huoltokeskuksen vanhojen kantavien rakenteiden kantokyvyn vuoksi uusia rakenteita haluttiin keventää. Tämän takia uudisrakennukseen valittiin puujulkisivut sekä valmiit kylpyhuone-elementit.

Puulla on betoniin verrattuna paljon etuja. Puuelementit ovat betonielementtejä kevyempiä mikä asettaa vähemmän vaatimuksia perustuksille, lisäksi puuelementtien siirtämiseen riittää kevyemmät koneet. Puu on myös materiaalina betonia helpompi työstettävä.

Julkisivun runkoihin ja väliseiniin valittiin T-laadun viilupuuta (LVL by Stora Enso), joka on rakenteellisesti lujaa, mutta kevyttä materiaalia. Viilupuusta voit lukea lisää täältä.


Elementointi työmaalla

Tehtaan sijasta julkisivut elementoitiin työmaalla, sillä rakenteiden yksinkertaisuuden vuoksi elementtien tekeminen tehtaalla ei olisi ollut kannattavaa. Elementointiin päädyttiin mm. rakennuksen korkeuden takia, sillä maan tasalla työskentely on turvallisempaa ja rakennustelineitä tarvitaan vähemmän. Lisäksi elementointi mahdollistaa säältä suojassa työskentelyn mikä on etenkin talviaikaan etu. Julkisivun elementteihin käytetyt viilupuut toimitettiin määrämittaan työstettyinä, mikä osaltaan nopeutti työskentelyä ja vähensi hukkaa.

Koukkuniemen Toukola - tehostettua palveluasumista muistisairaille

Toukola_työmaataluun_perspektiivikuva etelästä (2)
Hankkeen pääurakoitsija on Peab Oy.
Tampereen Koukkuniemen vanhainkotialueelle nousee uusi 5-kerroksinen Toukola-rakennus. Toukolaan tulee tehostetun palveluasumisen ryhmäkoteja muistisairaille ja sen kahdeksassa ryhmäkodissa on yhteensä 122 palveluasuntoa, jotka sijoittuvat 2. - 5. kerroksiin. Toukolan ensimmäiseen kerrokseen tulee Koukkuniemeä ja koko Toukolaa yhteisesti tukevia palvelutiloja kuten kirjasto, kuntosali ja hammashoitola.

Kohde
Koukkuniemen Toukola
Aikataulu
Rakennuttaminen alkoi keväällä 2016 ja valmistuu vuonna 2017.
Kustannusarvio
Hankkeen kustannuksiksi on arvioitu 17 milj. euroa (alv 0 %).
Rakennuttaja
Tampereen Tilakeskus Liikelaitos, projektipäällikkö Antti Lakka
Pääurakoitsija
Peab Oy
Sijainti
Rauhaniementie 19, 33180 Tampere

 Lue lisää Toukolasta ja tutustu hankesuunnitelmaan täällä.

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä